T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ceviz Fidanı Dağıtımları Başladı

Yayın Tarihi : 9.03.2018

Isparta Valiliğinin öncülüğünde yürütülen proje kapsamında çiftçilerimize ceviz fidanı dağıtımları başlamıştır.

Ceviz fidanı üretimini geliştirme projesi çalışmaları 2017 yılının mart ayında Isparta Valiliğinin koordinesinde İl Müdürlüğümüz yanı sıra Eğirdir Kaymakamlığı, Isparta İl Özel İdaresi, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü Eğirdir Fidanlık Müdürlüğü, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM)  ile Çalışma ve İş Kurumu Isparta İl Müdürlüğü işbirliğinde başlatılmıştır.

Projeye çiftçilerimiz tarafından yoğun bir talep olmuş ve ilk etapta il genelinde yaklaşık 47.000 adet ceviz fidanı talebi ile karşılaşılmıştır. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik elemanlarınca çiftçilerimizin müracaatları alınarak, 5 dekar ve üzeri, etrafı çevrili olan araziler yerinde ceviz yetiştiriciliğine uygun olup olmadıkları kontrol edilmiş, yapılan kontroller neticesinde şartları uyan çiftçilerimiz belirlenmiştir.

İl genelinde 2017 üretim sezonunda şartları uygun olan 71 üreticimize dağıtılmak üzere 620 dekar alanda 9.920 adet aşılı köklü ceviz fidanı alımına karar verilmiştir. Isparta İl Özel İdaresi tarafından, Merkez ve İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliklerine ödenek aktarılmış ve bu birlikler tarafından ceviz fidanı alımları gerçekleşmiştir.

Çalışmalar neticesinde ceviz fidanlarının, Merkez ve 8 ilçeye dağıtımlarına başlanılmıştır. Bu kapsamda; başta Merkez ilçede 21 üreticimize 150 dekar alanda toplam 2.384 adet olmak üzere, Aksu 1.288 adet, Atabey 432 adet, Eğirdir 2.016 adet, Gönen 288 adet, Senirkent 96 adet, Sütçüler 1.512 adet, Şarkikaraağaç 1.376 adet ve Yalvaç 528 adet olmak üzere toplam 9.920 adet ceviz fidanı dağıtımı yapılacaktır.  

Taleplerin karşılanması amacıyla Isparta Orman Bölge Müdürlüğü Eğirdir Fidanlık Müdürlüğü ile MAREM ortaklaşa çalışma yapmış 2017- 2018 üretim sezonunda 10.000 adet ceviz anacı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde aşılama çalışmaları yapılmıştır.

2018 yılı içerisinde aşılaması yapılan 10.000 adet ceviz fidanının dağıtımı da gerçekleştirilecektir. Bununla ilgili çiftçi başvuruları ve arazi kontrolleri tamamlanmıştır.

Ayrıca yine Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından 2018-2019 üretim sezonunda 30.000 adet ceviz anacı aşılama çalışmaları devam edecektir.

Yetiştirilecek ceviz fidanlarının mahsulleri ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak aynı zamanda bölge halkımızın ekonomik gücü desteklenmiş olacaktır.

Kurulacak kapama bahçeler ile ilimizin Türkiye ceviz üretimindeki yeri üst sıralara çıkarılarak üreticilere alternatif gelir kaynağı ve boş tarım arazilerinin değerlendirilmesi imkânı sağlanacaktır.